Blessuregevoeliger met vitamine D-gebrek

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een vitamine D-tekort verhoogt het risico van sportblessures. Dit geldt vooral voor professionele spelers van de National Football League (NFL) in de Verenigde Staten.
De resultaten werden gepresenteerd op het jaarcongres van de American Orthopaedic Society for Sports Medicine's (AOSSM). Voor de studie werd bij 89 spelers van een American Footballteam (gemiddelde leeftijd 25 jaar) in het voorjaar van 2010 de vitamine D-concentratie gemeten. Ook werden gegevens verzameld over het aantal en de duur van blessures.
Van de spelers hadden er 27 een vitamine D-tekort (<50 nmol/l) en nog eens 45 spelers hadden een inadequate vitamine D-spiegel (tussen 50 en 100 nmol/l). Slechts 17 spelers hadden een normale concentratie (?100 nmol/l). De gemiddelde vitamine D-spiegel bij blanke spelers was 76 nmol/l, terwijl dit bij spelers van de zwarte bevolkingsgroep 51 nmol/l was. Maar liefst 80% van de spelers had een inadequate vitamine D-concentratie. Opvallend was dat de gemiddelde vitamine D-concentratie van de 16 spelers met een blessure onder de 50 nmol/l lag.
Volgens de onderzoekers kan vroegtijdige opsporing en behandeling van een vitamine D-tekort bij atleten de kans op blessures verkleinen. In vervolgstudies kan onderzocht worden of een verhoging van de vitamine D-spiegel de spierfunctie positief kan beïnvloeden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen