Bloeddrukdaling vergroot kans op dementie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een daling van de bloeddruk geldt als risicofactor van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Dit concludeerden Zweedse onderzoekers na een studie onder bijna duizend 75-plussers.
Aan het begin van het onderzoek, na drie en na zes jaar, ondergingen de 947 ouderen een test waarmee werd vastgesteld of ze aan dementie leden of niet. Ook de bloeddruk werd gemeten. De ouderen waren aan het begin van het onderzoek vrij van dementie.
Drie jaar voorafgaande aan het dementieproces was een bloeddrukdaling bij de ouderen te zien. Deze daling bleef ook na de diagnose van dementie aanhouden. Ouderen met vaatziekten of een bovendruk onder de 160 mmHg lieten drie tot zes jaar vóór de diagnose van dementie al een bloeddrukdaling van vijftien punten zien. Wanneer zo'n bloeddrukdaling bij deze groep werd geconstateerd, was de kans dat de ouderen alzheimer of een andere vorm van dementie ontwikkelden, ruim drie keer zo groot.
Een verklaring voor dit verschijnsel is mogelijk dat de verlaagde bloeddruk voor een verminderde bloedstroom naar de hersenen zorgt. Een andere reden kan zijn dat de degeneratie van cellen plaatsvindt in het deel van de hersenen dat ook de bloeddruk reguleert.
De onderzoekers stellen dat bij gebruik van middelen tegen de hoge bloeddruk bij hoogbejaarden voorzichtigheid moet worden betracht met de mate waarin de bloedddruk wordt verlaagd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.