Bloedverdunners en voedingsstoffen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Bloedverdunners als coumadin worden frequent voorgeschreven. Het is echter een medicijn met een lange lijst - niet ongevaarlijke - bijwerkingen.

Het wordt voorgeschreven om trombusvorming te voorkomen. Het middel behoort tot de groep vitamine K-antagonisten en kan leiden tot bijwerkingen waaronder bloedingen (bloedend tandvlees, bloed in de urine of ontlasting), een verslechterd gezichtsvermogen, pijn, vermoeidheid en huidklachten. Hoewel het medicijn reeds lang wordt toegepast ter voorkoming van een volgend hartinfarct, blijkt uit een studie dat het geneesmiddel de kans hierop helemaal niet verkleint. Wel neemt het risico van een bloeding significant toe. Bovendien kan het middel leiden tot een vitamine K-tekort en daarmee aderverkalking in de hand werken, zo blijkt uit een studie met patiënten die een nieuwe hartklep kregen. Patiënten die coumadin gebruikten hadden tweemaal zoveel calcium op hun hartkleppen dan patiënten die dit type geneesmiddel niet gebruikten. Mogelijk komt dit doordat calcium niet wordt opgenomen in de botten als gevolg van een vitamine K-tekort. Om deze reden moet calcium altijd gecombineerd worden met belangrijke cofactoren zoals vitamine K2, magnesium, vitamine D en omega 3-vetzuren. Tot de natuurlijke alternatieven om trombusvorming te voorkomen behoren omega 3-vetzuren, vitamine E, bioflavonoïden, knoflook, nattokinase (uit gefermenteerde soja) en de enzymen serrapeptase en lumbrokinase.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen