Bonen gezonder dan witte rijst

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer een portie witte rijst wordt vervangen door bonen neemt de kans op het metabool syndroom af. Al eerder werd een hoge inname van witte rijst gerelateerd aan een verhoogd risico van het metabool syndroom en diabetes type-2.
Aan de studie namen 1879 Costa-Ricanen deel. Rijst en bonen vormen een hoofdbestanddeel van hun maaltijden. Bekeken werd of vervanging van rijst door bonen van invloed was op het risico van het metabool syndroom. Hiertoe werd één portie witte rijst vervangen door één portie bonen.
Een verhoging van de rijstconsumptie met een portie leidde tot een significante stijging van de systolische bloeddruk, het triglyceridengehalte en de nuchtere glucoseconcentratie, terwijl het gunstige HDL-cholesterolgehalte significant daalde. Bij een verhoging van de bonenconsumptie daalde de diastolische bloeddruk. Bij een ratio bonen/witte rijst van 1:3, 1:2, 1:1 en 2:1 nam het HDL-cholesterolgehalte toe, terwijl de bloeddruk en het triglyceridengehalte daalden. Vervanging van een portie witte rijst door bonen leidde tot een risicoreductie van 35% op het metabool syndroom.
Het blijkt gezonder voor Costa-Ricanen om meer bonen te eten in plaats van witte rijst. Hierdoor verbeteren diverse metabole parameters.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen