Borstkankerpatiënten vaak vitamine D-deficiënt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dr. Luke Peppone van de University of Rochester Medical Center wijst naar aanleiding van een nieuwe studie op het belang van vitamine D-suppletie voor vrouwen met borstkanker. Hij kwam namelijk tot de bevinding dat vrouwen die voor borstkanker worden behandeld vaak een lage vitamine D-status hebben.
Zijn onderzoek betrof 166 borstkankerpatiënten. De studiebevindingen werden door hem gepresenteerd op de American Society of Clinical Oncology's Breast Cancer Symposium in San Francisco. Vitamine D is essentieel voor het behoud van een goede botgezondheid en het is bekend dat de aard van de hormoonbehandeling en chemotherapie bij vrouwen met borstkanker tot een versneld botverlies leidt. Dit met een verhoogd risico van fracturen tot gevolg. Een tekort aan vitamine D draagt hier mogelijk aan bij.
Uit bloedonderzoek bleek dat maar liefst meer dan tweederde van de vrouwen vitamine D-deficiënt was. Daarnaast werd aangetoond dat de vitamine D-status des te lager was onder degenen met een vergevorderd ziektestadium. Hetzelfde gold voor degenen met een donkere huidskleur.
Een wekelijkse suppletie met een hoge dosering vitamine D - 50.000 IE of meer - betekende een gunstige stijging van de vitamine D-status. Gesteld wordt dat een vitamine D-spiegel van 80 nmol/l toereikend is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen