Borstkankerrisico verlagen met omega 3-vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van omega 3-vetzuren via de voeding beschermt tegen borstkanker. Dit blijkt uit een meta-analyse.

Voor de meta-analyse werden de gegevens gebruikt van 26 cohortstudies met in totaal bijna 884.000 deelnemers en meer dan 20.900 gevallen van borstkanker. In de studies werd gekeken naar het effect op borstkanker van visconsumptie en de inname van omega 3-visvetzuren en/of alfalinoleenzuur.

Personen met de hoogste inname van omega 3-visvetzuren hadden met 14% significant minder kans op borstkanker in vergelijking met personen met de laagste inname van deze vetzuren. Dit bleek uit een subanalyse van 17 studies met 527.392 proefpersonen en 16.178 gevallen van borstkanker. Het maakte hierbij niet uit of gekeken werd naar de inname van deze vetzuren via de voeding of naar de vetzuurconcentratie in weefsel. Uit een subanalyse bleek dat het verband tussen een kleiner risico van borstkanker en een hogere inname van omega 3-visvetzuren het duidelijkst was wanneer niet gecorrigeerd werd voor de BMI. In een dosisrespons-analyse werd aangetoond dat de risicoreductie 5% was voor iedere toename van de visvetzuurinname van 0,1 gram per dag of 0,1 energieprocent per dag. Voor de totale visconsumptie en inname van alfalinoleenzuur werd geen verband gezien met het borstkankerrisico.

De onderzoekers concluderen op basis van de resultaten dat een hoge inname van omega 3-visvetzuren beschermt tegen borstkanker.

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen