Bosbessen gunstig voor bloedvaten

Dagelijkse consumptie van bosbessensmoothies verbetert de endotheelfunctie. Een slechte functie van het endotheel in bloedvaten leidt tot vaatstijfheid, een hogere bloeddruk en daarmee een verhoogd risico van hart- en vaataandoeningen.

Er namen 44 personen aan de studie deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende zes weken tweemaal per dag een smoothie met of zonder bosbessenpoeder. De deelnemers in de suppletiegroep kregen dagelijks 45 gram gevriesdroogde bosbessenpoeder met 1547 mg polyfenolen en 581 mg anthocyaninen. Voor en na de suppletieperiode werd gedurende 24 uur de bloeddruk gemeten en de insulinegevoeligheid bepaald. De zogenaamde ‘reactieve hyperemie index’ werd bepaald als maat voor de endotheelfunctie.

De bloeddruk en insulinegevoeligheid verschilde niet tussen beide groepen. Wel leidde consumptie van de bosbessensmoothies tot een significant betere endotheelfunctie in vergelijking met de placebosmoothie. Het geslacht en het percentage lichaamsvet waren hierop niet van invloed.

De onderzoekers vermoeden dat wanneer de bosbessensmoothies voor een langere periode worden geconsumeerd, dit ook leidt tot een verlaging van de bloeddruk. Bewijs hiervoor werd gevonden in een eerdere studie.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+