Bron eiwit belangrijk voor gezondheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het volgen van een dieet met veel eiwitten, zonder te letten op de bron hiervan, kan op de lange termijn gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit is de conclusie van onderzoekers uit Minnesota.
Aanleiding voor het onderzoek was de populariteit van sommige gewichtsverminderende diëten met een hoog aandeel eiwitten.
Het onderzoek werd gehouden onder 29.017 postmenopauzale vrouwen zonder kanker, hartziekten en diabetes. In 1986 werd met behulp van vragenlijsten informatie verkregen over voeding en lifestyle. De vrouwen werden vijftien jaar gevolgd. Gekeken werd naar optreden van kanker, kankersterfte en dood door hartziekten.
Er ontstonden 4843 nieuwe gevallen van kanker, 1676 vrouwen overleden aan kanker en 739 aan hartziekten.
Het vervangen van koolhydraten en dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten verminderde de kans op hartdood met 30%. Daarentegen nam het risico van hartdood met 44% toe wanneer 1000 kcal koolhydraat werd vervangen door roodvlees en met 41% wanneer werd vervangen door melkproducten. Er werd geen verschil gezien wanneer koolhydraten werden vervangen door dierlijke eiwitten als geheel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.