Buikvet minder erg door mediterrane eetgewoonten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek heeft aangetoond dat veel vet op de buik verband houdt met verhoogde risico's van hart- en vaatziekten en suikerziekte. Daarnaast is bekend dat mensen met een mediterraan voedingspatroon minder kans lopen deze aandoeningen te ontwikkelen.
Een recente Griekse studie liet zien dat als mensen met deze zogenaamde abdominale obesitas gedurende 2 maanden een mediterraan dieet volgen, dit een positief effect had op de endotheelfunctie van de bloedvaten en op de bloeddruk.
Het onderzoek betrof 90 deelnemers met veel vet op de buik, maar zonder hart- en vaatziekten of suikerziekte. Alle deelnemers werden geïnstrueerd gedurende 2 maanden mediterraan te eten. De ene helft kreeg hierbij actieve begeleiding in de vorm van een dieetplan en ondersteuning door een diëtist. De andere helft zonder begeleiding vormde de controlegroep.
Na 2 maanden bleek de totale vetinname van de groep die het mediterrane dieet had gevolgd hoger dan die van de controlegroep. Dit kwam volledig voor rekening van de verhoogde inname van meervoudig onverzadigde vetzuren. Ook de innames van voedingsvezels, vitamine C en alcohol bleken hoger. Deze veranderingen gingen gepaard met een gestegen flow-gemedieerde vaatverwijding (FMD), wat een gunstig effect op de endotheelfunctie inhoudt. In de controlegroep werd geen effect op de FMD aangetoond. Daarnaast werd er, ten opzichte van de controlegroep, een grotere daling van de onderdruk gemeten en bleek er een trend in de richting van een gedaalde insulineresistentie zoals weergegeven door de HOMA-IR.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen