Cacao gunstig voor hart en vaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten zijn mogelijk gebaat bij een verhoogde consumptie van cacao. Het zou namelijk een remmend effect hebben op het proces van atherosclerose.
Dit stellen Spaanse wetenschappers naar aanleiding van een nieuwe studie. Cacao is een rijke bron van de antioxidatieve flavonoïden. Het onderzoek werd uitgevoerd met deelname van 42 personen met een verhoogd hart- en vaatziekterisico en een gemiddelde leeftijd van 70 jaar. Allen kregen gedurende 4 weken dagelijks ofwel 500 ml magere melk met 40 gram cacao ofwel alleen 500 ml magere melk. In een volgende periode van 4 weken werden de behandelingen omgekeerd. Zowel bij aanvang als aan het einde van elke periode werd bloedonderzoek verricht ter bepaling van de concentraties aan atherosclerose gerelateerde ontstekingsmarkers.
De resultaten hiervan wezen uit dat de consumptie van cacao met significante dalingen van een aantal van deze markers gepaard ging. Dit duidt op anti-ontstekingseffecten die een mogelijke bijdrage kunnen leveren in het tegengaan van atherosclerotische processen, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen