Calcium en fytaat verminderen nierstenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Verhoogde inname van calcium en fytaat via de voeding vermindert het ontwikkelen van nierstenen bij jonge vrouwen. Het gebruik van calciumsupplementen heeft geen effect.
In het onderzoek 'Nurses' Health Study II' bestudeerde dr. Gary Curhan van de Harvard Medical School meer dan 96.245 vrouwen tussen de 27 en 44 jaar. De vrouwen moesten een vragenlijst invullen over hun voedingsgewoonten waarna zij acht jaar werden gevolgd. In deze periode kregen 1.223 vrouwen nierstenen.
Het bleek dat de vrouwen die via de voeding het meeste calcium hadden ingenomen, 27 procent minder kans hadden om nierstenen te ontwikkelen dan de vrouwen die het minste calcium hadden binnengekregen. In het onderzoek werd ook gekeken naar de fytaatinname. Fytaat is een stof die gevonden wordt in ontbijtgranen, volkorenbrood en bonen, en die mineralen kan binden.zoals magnesium en calcium. Fytaat bleek het risico van steenvorming met 37 procent te verminderen bij de vrouwen die het meeste ervan binnenkregen in vergelijking met de vrouwen met de geringste inname.
Het gebruik van dierlijk eiwit en vocht verminderde ook het risico terwijl het gebruik van suiker het risico juist verhoogde. De inname van natrium, kalium en magnesium had geen effect op het risico van nierstenen, evenals het gebruik van calciumsupplementen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.