Calcium en vitamine D bij colorectale kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie gedurende zeven jaar met calcium en vitamine D geeft bij postmenopauzale vrouwen geen vermindering van colorectale kanker. Dit is de voorlopige conclusie van het Women’s Health Initiative onderzoek (WHI).
Er waren 36.282 postmenopauzale vrouwen van 50 tot 79 jaar in het onderzoek. Hiervan kregen 18.176 twee maal per dag 500 mg calcium als calciumcarbonaat en 200 IE vitamine D3, de overige 18.106 kregen placebo. Ze werden gemiddeld zeven jaar gevolgd.
In de behandelgroep werden 168 gevallen van colorectale kanker ontdekt en in de placebogroep 154. Er werd geen verschil gevonden in de ernst van de kanker of in het aantal gevonden poliepen, vaak een voorstadium van colorectale kanker.
De onderzoekers plaatsten wel een paar kanttekeningen bij deze uitkomst. Colorectale kanker heeft een zeer lange tijd nodig om tot expressie te komen. Een onderzoeksduur van zeven jaar kan dus veel te kort zijn om een eventueel effect te vinden. Het was de vrouwen ook niet verboden zelf calcium en vitamine D te suppleren. Aan het begin van het onderzoek hadden de vrouwen al een relatief hoge calcium en vitamine D-inname. Het onderzoek wordt nog vijf jaar voortgezet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.