Calcium en vitamine D bij poliepen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie van calcium en vitamine D3 heeft een gunstige werking op adenomateus weefsel, waardoor de vorming van poliepen werd geremd. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van de Columbia University in New York na een zes maanden durend onderzoek.
Voor het onderzoek werd de helft van de poliepen verwijderd, de overblijfselen werden gemerkt. Hierna kregen elf personen drie maal per dag 1500 mg calciumcarbonaat (overeenkomend met 600 mg calcium) en eenmaal per dag 400 IE vitamine D3. De andere acht personen kregen placebo. Na zes maanden werd de rest van de poliepen en het gladde weefsel waar eerst poliepen hadden gezeten, verwijderd.
In de behandelgroep was de woekering van de cellen, zowel in de poliepen als in het gladde weefsel, duidelijk afgenomen. In de controlegroep werd geen verschil gezien. Er werd geen verschil gezien in apoptose tussen beide groepen. Er werd wel een grote afname gevonden in mucine MUC5AC in de poliepen van de behandelgroep. In het gladde weefsel werd een kleine maar significante toename gevonden van de vitamine D-receptoren bij de behandelgroep. Ook het aantal BAK-cellen in het inwendige van de poliepen steeg significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen