Calcium en vitamine D stabiliseren bloedsuiker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij gezonde oudere volwassenen met een verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel kan suppletie met calcium en vitamine D zowel verhogingen van het glucosegehalte in het bloed als de insulineresistentie verminderen.
Het dubbelblinde placebogecontroleerde onderzoek vond plaats in de Kaukasus bij 314 volwassenen die geen diabetes hadden. De ene helft van de deelnemers kreeg 500 mg calciumcitraat (100 mg calcium) plus 700 IE vitamine D per dag en de andere helft kreeg een placebo gedurende een periode van 3 jaar.
Bij 222 deelnemers had aan het begin van het onderzoek het nuchter glucose een normale waarde (< 5,6 mmol/l). Bij hen bleken aan het einde van de interventie de veranderingen van de nuchtere bloedsuikerspiegel of de insulineresistentie zoals berekend met homa-ir (Homeostasis Model Assessment) geen verschillen op te leveren tussen de groep met suppletie en de placebogroep.
Een andere groep deelnemers, 92 in getal, hadden aan het begin van het onderzoek een verhoogd nuchter glucose (5,6-6,9 mmol/l). Aan het einde van de interventie bleek echter dat in deze groep bij degenen die suppletie hadden gekregen de nuchtere glucose significant minder gestegen en de insulineresistentie significant minder verhoogd was dan bij degenen die een placebo hadden gekregen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen