Calcium in zuivel verlaagt risico borstkanker

De consumptie van zuivelproducten verlaagt via de hoeveelheid calcium die ze bevatten mogelijk het risico van borstkanker.
Dit bleek uit een studie met 3627 vrouwen. Met behulp van vragenlijsten werd vooraf informatie verkregen over het voedingspatroon van alle deelnemers. In de periode dat ze werden gevolgd werd bij 92 vrouwen borstkanker gediagnosticeerd.
Het bleek dat de 25% vrouwen met de hoogste inname van zuivelproducten een 45% significant lager risico van borstkanker hadden vergeleken met de 25% vrouwen met de laagste inname. Als alleen de premenopauzale vrouwen in het onderzoek werden betrokken, was het verlagende effect van de consumptie van zuivelproducten op het risico van borstkanker nog duidelijker. De 25% premenopauzale vrouwen met de hoogste inname van zuivelproducten hadden een 65% significant verlaagd risico van borstkanker vergeleken met de 25% vrouwen met de laagste inname. Geen van de gevonden relaties hield stand als de gegevens werden gecontroleerd voor calcium. Dit suggereert dat calcium de bepalende factor is wat betreft het risicoverlagende effect van zuivel op borstkanker. Voor de groep vrouwen in totaal hield een verhoogde inname van calcium verband met een 45% verlaagd risico van borstkanker. Een verhoogde inname van calcium betekende voor premenopauzale vrouwen zelfs een 74% verlaagd borstkankerrisico.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+