Calcium- vitamine D-suppletie niet effectief bij ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Calcium en vitamine D, alleen of in combinatie, verminderen het risico van fracturen niet bij ouderen, wanneer ze op latere leeftijd nog deze suppletie krijgen. Door deze gegevens is er geen reden ouderen routinematig extra vitamine D en calcium te geven. Dit zijn de conclusies van onderzoekers van de University of Aberdeen in Schotland.
Voor dit onderzoek werden 5292 personen vanaf 70 jaar, die in de afgelopen tien jaar een fractuur hadden opgelopen, in vier groepen verdeeld. Een groep kreeg 800 IE vitamine D3 per dag, een groep kreeg 1000 mg calcium per dag, de derde groep kreeg beide en de vierde groep kreeg een placebo. De deelnemers kregen de supplementen gedurende 24 tot 62 maanden en kwamen uit 21 verschillende ziekenhuizen in Engeland.
Tijdens het onderzoek ontstonden 698 (13%) nieuwe fracturen als gevolg van bijvoorbeeld een val. In 183 (26%) gevallen betrof het een fractuur van de heup. Er werd geen significant verschil gevonden tussen het aantal breuken in de verschillende groepen. Calcium tegen geen calcium was 12,6% tegen 13,7%, vitamine D tegen geen vitamine D was 13,3% tegen 13,1% en de combinatietherapie tegen placebo was 12,6% tegen 13,4%.
Trouw gebruik van de supplementen was onder de calciumgebruikers significant lager, gedeeltelijk door de bijwerkingen op het maagdarmkanaal.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.