Calcium waarschijnlijk geen invloed op gewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Na bestudering van een aantal studies kwam dr Susan Barr tot het oordeel dat er weinig voor pleit dat calcium helpt bij het afvallen of vet kwijt te raken.
Zij bestudeerde zeventien studies met calciumsuppletie en negen onderzoeken met melkproducten. Van de negen onderzoeken naar melkproducten gaven er twee aan dat het gewicht was toegenomen na inname van extra zuivel. Dit ging vooral om oudere volwassenen. Het is niet bekend of de mensen die zwaarder werden tijdens deze onderzoeken ook meer energie binnenkregen door de extra zuivelproducten of dat de energie-inname van andere producten werd verminderd om zo een gedegen conclusie te kunnen trekken.
Bij de zeventien studies naar het effect van calciumsuppletie kwam dit probleem niet ter sprake. Van deze studies was er slechts één studie die een grotere gewichtsafname liet zien in de suppletiegroep. Bij de andere studies was het gewichtsverloop en eventuele veranderingen in het vetpercentage bij de suppletiegroepen gelijk aan de controlegroepen.
Uit deze onderzoeken is geen direct verband te trekken tussen de hoeveelheid calcium die men binnenkrijgt en een verandering in lichaamsgewicht of vetsamenstelling. De onderzoeker houdt een slag om de arm wat de betrouwbaarheid van de uitkomst betreft, doordat de studies die ze had gebruikt, niet de opzet hadden om de invloed van calcium op het lichaamgewicht of de lichaamssamenstelling te bestuderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.