Calciumsuppletie beschermt tegen kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek wijst uit dat calciumsuppletie helpt bij het voorkomen van poliepen in de dikke darm. Deze poliepen zijn een risicofactor voor kanker in de dikke darm en in het rectum.
Aan het onderzoek deden 930 personen mee, gerecruteerd uit de Calcium Polyp Prevention Study. Allen kregen dagelijks 1200 mg calcium of een placebo. Met behulp van colonoscopie werd de dikke darm na één en na vier jaar bekeken.
De calciumgebruikers hadden minder last van alle soorten poliepen. Het risico om poliepen in een gevorderd stadium te krijgen, werd het meest positief beïnvloed. Dit risico werd met 35% gereduceerd. Deze poliepen worden vormen het grootste risico om dikke darmkanker te krijgen.
Waarom calcium helpt bij het voorkomen van deze ziekte is nog niet volledig duidelijk. Wel wordt er gespeculeerd dat calcium voorkomt dat er galzuren en andere vetten in de darm komen. Deze galzuren en vetten bevorderen de vorming van een tumor.
In een begeleidend commentaar wordt aangeraden om de kans op poliepen en deze vormen van darmkanker te verminderen door dagelijks 1000 mg calcium extra te gebruiken. Voor 50-plussers wordt 1200 mg per dag geadviseerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.