Calciumsuppletie gerelateerd aan hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met calcium - al dan niet in combinatie met vitamine D - veroorzaakt meer hartinfarcten dan dat het osteoporose voorkomt. Dit bleek reeds uit een studie waarbij alleen naar het effect van calciumsuppletie werd gekeken. Nu werd dit bevestigd in een studie waarbij een combinatie van calcium met vitamine D werd gebruikt.
De gegevens van de Women's Health Initiative Calcium/Vitamin D Supplementation Study (WHI CaD Study) werden hiertoe opnieuw geanalyseerd. Aan deze studie namen meer dan 36.000 postmenopauzale vrouwen deel. Er werd een vergelijking gemaakt tussen dagelijkse suppletie met 1 gram calcium in combinatie met 400 IE vitamine D en een placebo.
Van de vrouwen nam 42% een voorgeschreven preparaat. In deze groep nam het risico van een herseninfarct met 13% toe en van een hartinfarct met 22%. Bij de vrouwen die een eigen supplement kozen, nam het risico van hart- en vaataandoeningen niet toe. Wanneer ook de resultaten van de eerdere studie werden meegenomen (alleen calciumsuppletie) bleef het resultaat nagenoeg gelijk met respectievelijk een verhoogde kans van 15% en 24% op een hersen- en een hartinfarct.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen