Caloriebeperkt dieet met kabeljauw gunstig

Een caloriebeperkt dieet met vis helpt afvallen, maar een op kabeljauw gebaseerd caloriebeperkt dieet helpt daarbij ook nog eens de oxidatieve stress te verminderen.
Dit bleek uit een studie met 276 personen van gemiddeld 31 jaar. In vier willekeurige groepen verdeeld volgden ze gedurende 8 weken een op kabeljauw gebaseerd dieet, een op zalm gebaseerd dieet, een dieet met toevoeging van EPA en DHA of een dieet zonder vis. Alle diëten waren met 30% in calorieën verlaagd.
Aan het einde van de onderzoeksperiode was het totale gewichtsverlies van alle groepen bij elkaar 6%, vooral als gevolg van de diëten met vis als basis. Alleen het op kabeljauw gebaseerde dieet leidde tot een significante afname van oxidatieve stress, gedefinieerd als de ratio tussen malondialdehyde (een marker voor vrijeradicalenactiviteit) en antioxidanten in het bloed.
De onderzoekers concluderen dat het lage verzadigde vetgehalte en de kabeljauweiwitten mogelijk belangrijke factoren zijn in de verklaring van deze bevindingen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+