Cardiovasculair risico: B-vitamines toch zinvol

De discussie omtrent het effect van B-vitamines op het homocysteïnegehalte en daarmee het cardiovasculaire risico duurt voort.
In enkele gerandomiseerde, klinische studies en een meta-analyse werd geen positieve bijdrage van vitamine B-suppletie op het cardiovasculaire risico gevonden. Hiermee leek het gebruik van vitamines weinig zin te hebben.
Volgens dr. Spence van de University of Western Ontario en dr. Stampfer van de Harvard School of Public Health zijn bij de interpretatie van de resultaten belangrijke missers gemaakt. Dit schreven de wetenschappers in een commentaar in het tijdschrift JAMA. Volgens de onderzoekers hadden subgroepanalyses plaats moeten vinden waarbij een onderscheid gemaakt werd tussen personen met een normale nierfunctie en met nierfalen. De vitamines blijken namelijk schadelijk voor personen met nierfalen, maar juist gunstig voor personen met een normale nierwerking. Daarnaast waren de gebruikte vitamine B12-doseringen in de meeste studies te laag om enig effect te sorteren.
Volgens de onderzoekers spelen B-vitamines nog steeds een belangrijke rol in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, maar is de werking afhankelijk van de dosering en absorptie van vitamine B12 en van de nierwerking.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+