Carnitine gunstig bij inspanning

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Carnitine ondersteunt het herstel van spierweefsel na inspanning. Dit blijkt uit een dubbelblinde, crossover studie.
Aan de studie namen 9 gezonde mannen met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar deel en 9 gezonde vrouwen van gemiddeld 52 jaar. De proefpersonen werden in twee groepen verdeeld en kregen gedurende 3 weken dagelijks een placebo of een supplement met 2 gram L-carnitine. Vervolgens leverden ze een krachtsinspanning bestaande uit 4 sets met 15 herhalingen. Gedurende de herstelperiode van 4 dagen werd de behandeling gecontinueerd.
Na een week werd de behandeling in beide groepen omgedraaid en werd hetzelfde protocol gevolgd. Voor de inspanning, direct na en 15, 30 en 120 minuten na de inspanning werd bloed afgenomen. Tevens werd tijdens de herstelperiode bloed afgenomen. Uit de resultaten bleek dat suppletie met 2 gram L-carnitine leidde tot significant verminderde biomarkers van het urinezuurmetabolisme (hypoxanthine, xanthine-oxidase), van vrijeradicalenreacties (malondialdehyde), spierschade (myoglobine, creatinekinase) en spierpijn. Carnitinesuppletie bleek niet van invloed op de sportprestatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen