Carotenoïden beschermen huid tegen de zon

Een extract carotenoïden van de alg Dunaliella salina biedt goede bescherming tegen de zon. De huid wordt minder rood. Dit concluderen onderzoekers van de Universität Witten-Herdecke in Duitsland.
Aan het onderzoek deden 36 personen mee die willekeurig werden verdeeld in drie gelijke groepen. De deelnemers kregen dagelijks 24 mg bètacaroteen uit de Dunaliella salina of 24 mg van een mengsel van carotenoïden bestaande uit bètacaroteen, luteïne en lycopeen (8 mg van elk). De controlegroep kreeg een placebo. De deelnemers werden twaalf weken gevolgd.
Het bleek dat het bètacaroteengehalte in het bloed drie- tot viervoudig steeg in de eerste groep. In de tweede groep, die het mengsel kreeg, steeg deze concentratie één tot drie maal. In de controlegroep was er geen verandering. In de eerste twaalf weken steeg bij beide experimentele groepen de hoeveelheid carotenoïden in de huid. Dit werd niet gezien in de controlegroep.
De roodheid van de huid daalde 24 uur na een UV-licht behandeling in beide experimentele groepen en was duidelijk lager na twaalf weken dan aan het begin van de studie.
Het effect na twaalf weken van 24 mg bètacaroteen uit de Dunaliella salina en van het carotenoïdenmengsel is vergelijkbaar.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+