Cashewnoten goed voor baroreflex

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De bloeddruk wordt voor een belangrijk deel gereguleerd via de zogenaamde baroreflex. Deze reflex wordt geactiveerd via de baroreceptoren in de belangrijkste arteriën. Via dit feedback-systeem wordt zo de bloeddruk op peil gehouden.
Zuid-Afrikaanse onderzoekers hebben gevonden dat voeding rijk aan cashewnoten de gevoeligheid van de baroreflex verbetert. Voeding rijk aan walnoten daarentegen vermindert de gevoeligheid van de baroreflex. Het verschil tussen de twee nootsoorten is dat cashewnoten rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en walnoten rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 62 personen met het metabool syndroom. Bij het metabool syndroom is onder andere de gevoeligheid van de baroreflex verminderd. Ze werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg normale voeding, de tweede groep kreeg 20% van de calorieën uit walnoten en de derde groep kreeg 20% van de calorieën uit ongezouten cashewnoten. Er werd voor gezorgd dat het lichaamsgewicht gelijk bleef.
Na acht weken was de baroreflex in de controlegroep niet veranderd. In de walnotengroep was deze significant achteruitgegaan en in de cashewnotengroep significant vooruitgegaan.
Een nadeel aan cashewnoten is echter de hoge glycemische index. In de cashewnotengroep bleken de nuchtere glucosespiegels dan ook significant te zijn gestegen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen