CDP-choline beschermt bij FAD

Het voedingssupplement cytidine-5-difosfocholine (CDP-choline) is in gebruik als ‘brainbooster ‘ en wordt momenteel klinisch getest voor de behandeling van herseninfarct en hersentrauma. CDP-choline is een vorm van choline met een hoge biologische beschikbaarheid en kan gemakkelijk de bloedhersenbarrière passeren.
Onderzoekers van Medical College of Georgia in Augusta (VS) hebben sterke aanwijzingen dat CDP-choline typerende schedelafwijkingen en cognitieve stoornissen door foetaal alcoholsyndroom (FAD) kan voorkomen. In experimenten met celkweken van neurale kamcellen afkomstig van muizenembryo’s bleek de toevoeging van alcohol tot een sterk verhoogde productie van de celeigen stof ceramide te leiden. Dit viel samen met een vijfvoudige toename van apoptose of geprogrammeerde celdood. Wanneer vervolgens CDP-choline werd toegevoegd, werden de apoptotische effecten van ceramide geneutraliseerd. Ceramide is overigens een onmisbare stof voor de ontwikkeling van stamcellen in de vroege fase van de zwangerschap. Alcohol verstoort de balans.
De onderzoekers wijzen op de specifieke gevaren van alcohol. In de eerste vier weken ontstaan de neurale kamcellen in een tijdsinterval van slechts enkele dagen om vervolgens om te vormen tot andere celtypen die talloze organen helpen ontstaan. Gedurende dit korte tijdsinterval kan alcohol blijvende schade toebrengen, bijvoorbeeld wanneer de zwangere vrouw enkele glazen wijn binnen het tijdsbestek van een uur consumeert. In een vervolgstudie zullen de preventieve effecten van CDP-choline op zwangere muizen worden bestudeerd.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+