Chemo; probioticum voorkomt diarree

Suppletie met het probioticum Clostridium butyricum (C. butyricum) vermindert diarree als gevolg van chemotherapie.

Er namen 41 patiënten met longkanker deel die chemotherapie kregen. De proefpersonen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende drie weken dagelijks een supplement met C. butyricum of een placebo. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werden bloed- en ontlastingsmonsters geanalyseerd.

De incidentie van door chemotherapie veroorzaakte diarree was lager in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. De neutrofielen/lymfocytenratio en bloedplaatjes/lymfocytenratio namen ook af onder invloed van het probioticumsupplement. Daarentegen was de lymfocyten/monocytenratio na de suppletieperiode hoger in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Onder invloed van het probioticum werd een lichte toename gezien van darmbacteriën die in staat zijn korteketenvetzuren te produceren, terwijl pathogene soorten afnamen. In de placebogroep was sprake van het tegenovergestelde. Ten opzichte van de placebogroep werd bovendien een toename gezien van de gunstige bacteriesoorten Clostridium en Lactobacillus.

Suppletie met C. butyricum vermindert diarreeklachten als gevolg van beschadigingen van het darmslijmvlies onder invloed van chemotherapie. Het probioticum bleek reeds effectief bij inflammatoire darmaandoeningen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+