Chlorella en immuunrespons na inspanning

Suppletie met chlorella verbetert de immuunrespons na intensieve training. Intensieve inspanning kan de werking van het immuunsysteem verstoren.

Aan de studie namen 26 gezonde proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers gedurende zes weken dagelijks zes gram Chlorella pyrenoidosa. De andere proefpersonen kregen dagelijks een placebo. Voor aanvang van de suppletieperiode en na vier, vijf en zes weken werd in het speeksel de concentratie van immunoglobuline A (IgA) gemeten. IgA is een antilichaam dat het lichaam beschermt tegen schadelijke indringers zoals bacteriën en virussen. Tijdens de vierde week werden de deelnemers gedurende twee dagen blootgesteld aan intensieve inspanningssessies waarbij hun immuunrespons werd gemeten.

In de placebogroep werden geen veranderingen gezien in de IgA-concentratie van het speeksel, ook niet na intensieve inspanning. In de suppletiegroep werd echter een significante toename gezien van de IgA-concentratie vanaf de eerste intensieve training tot enkele weken na de inspanning.

Chlorella verbetert de immuunrespons na intensieve inspanning. Dit blijkt uit een toename van de IgA-concentratie in het speeksel.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+