Chronische pancreatitis door te veel alcohol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Langdurige alcoholconsumptie, of het nu afkomstig is van bier of van wijn, vormt een te zware belasting voor de alvleesklier. Dit werkt de ontwikkeling van suikerziekte in de hand.
Bij een dagelijkse consumptie van niet meer dan omgerekend 50 gram pure alcohol per dag, overeenkomend met een liter bier of een halve fles wijn, is de kans op chronische pancreatitis gering. Bij een dagelijkse inname van omgerekend 50 tot 100 gram pure alcohol is het risico reeds verzesvoudigd. Ligt de consumptie hoger dan 100 gram pure alcohol, blijkt het risico met een factor twaalf verhoogd.
Deze resultaten werden gepresenteerd op de 59e jaarlijkse bijeenkomst van het Deutsche Gesellschaft für Verdauungs- und Stoffwechselkrankheiten in Leipzig. Bepalende factor voor het risico van chronische pancreatitis lijkt de cumulatieve hoeveelheid alcohol. Volgens dr. Peter Layer uit Hamburg kan men tijdens zijn leven omgerekend tot 700 liter pure alcohol consumeren zonder verhoogde kans op pancreatitis. Daarnaast kunnen erfelijke factoren en roken het risico extra doen toenemen.
De therapie bestaat uit het streng beperken of geheel afzien van alcoholische dranken in combinatie met de inname van het vetafbrekend enzym lipase met een sterkte van 25.000 tot 50.000 eenheden voor de maaltijd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.