Chroom en biotine gunstig bij diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met chroom en biotine verbetert de glycemische controle bij patiënten met diabetes. Dit is vooral het geval bij patiënten met een slecht gecontroleerde glycemische controle die orale antidiabetische medicijnen gebruiken.
De studie betrof 447 patiënten met slecht gecontroleerde diabetes type-2. Zij hadden HbA1c-waarden groter of gelijk aan 7%. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze dagelijks gedurende 90 dagen, in combinatie met orale antidiabetische medicatie, ofwel chroompicolinaat (600 mcg chroom) plus 2 mg biotine ofwel een placebo.
Aan het einde van de onderzoeksperiode was de gemiddelde HbA1c-waarde in de suppletiegroep, vergeleken met de placebogroep, met 46% significant gedaald. Deze daling was het meest uitgesproken bij degenen die bij aanvang HbA1c-waarden groter of gelijk aan 10% hadden. Daarnaast liet de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep een gedaalde nuchtere bloedglucosespiegel zien. Ook deze daling was in de genoemde subgroep van patiënten het meest uitgesproken.
De suppletie met chroom en biotine werd goed verdragen en er werden geen negatieve bijwerkingen gerapporteerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen