Coënzym-Q10 belangrijk bij statines

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Behandeling met de cholesterolverlagende statine, atorvastatine (Lipitor), verslechterde de diastolische functie van de linker hartkamer - het moment waarop de hartspier zich vult met bloed. Deze stoornis is vaak een voorbode van hartfalen op latere leeftijd. Suppletie met coënzym-Q10 liet een verbeterde diastole zien bij de patiënten bij wie de kwaal was opgetreden.
Een artsenteam, waaronder de statinecriticus dr. Peter Langsjoen, gaf
een groep van veertien personen boven de vijftig jaar, die op doktersadvies toch al van plan waren hun cholesterol met een statine te verlagen, 20 mg atorvastatine. Vóór en na de behandeling gedurende drie tot zes maanden werden de coënzym-Q10-concentratie gemeten en de hartfunctie met een echocardiografie.
Het gehalte coënzym-Q10 was gedurende de medicatieperiode bij vijf deelnemers gedaald, bij vier deelnemers gelijk gebleven en bij vijf deelnemers gestegen. Maar liefst bij tien van de veertien deelnemers trad een verslechtering van de diastolische functie op, terwijl ze er daarvoor geen last van hadden. Negen deelnemers begonnen met suppletie van coënzym-Q10. Ze namen naast atorvastatine gedurende drie maanden drie maal per dag 100 mg coënzym-Q10. Bij acht van de negen personen was een verbetering waar te nemen van de diastolische functie. Zeven deelnemers hadden na de suppletieperiode een hogere concentratie coënzym-Q10 in het bloed. Bij één deelnemer was er geen verschil te zien en bij één deelnemer was de eindwaarde niet gemeten.
Sinds de introductie van de cholesterolverlagende statines in 1987 is het vóórkomen van hartfalen aanzienlijk gestegen. Deze aandoening neemt in de Verenigde Staten het snelst toe van alle hart- en vaatziekten.
De onderzoekers suggereren dat het vele voorschrijven van de statines een bijdrage levert aan deze toename. Omdat er in dit onderzoek een relatie werd gevonden tussen de disfunctie en de coënzym-Q10-status, raden ze statinegebruikers aan om altijd tegelijkertijd coënzym-Q10 te slikken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.