Coënzym Q10 bij ataxie van kleine hersenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij een meisje van 12 jaar met ataxie en atrofie van de kleine hersenen en bij wie een tekort aan coënzym Q10 was geconstateerd, bleek suppletie met coënzym Q10 een opmerkelijke verbetering te zien te geven.

Bij een analyse van bloedplasma, spierweefsel en fibroblasten werden coënzym Q10-tekorten bij het meisje gevonden. Aan haar werd oraal coënzym Q10 gegeven, aanvankelijk in een dosering van 2500 mg per dag. De dosering werd vervolgens elke drie maanden verminderd afhankelijk van de plasmawaarden van coënzym Q10. Na een suppletie van drie maanden liet de ICARS (International Cooperative Ataxia Rating Scale) een verbeterde score in fijne motoriek en kinetische functies zien. De oogaandoeningen en de onzuivere articulatie bij het spreken (dysarthrie) waren eveneens verbeterd. Na zestien maanden van behandeling (de dosis was toen 1000 mg/dag) waren de klinische verschijnselen van de cerebellaire ataxie verdwenen en kon de patiënte zonder enige hulp lopen.

De resultaten van dit onderzoek wijzen op een substantiële klinische verbetering door een hoge dosis van coënzym Q10 bij een patiënt met ataxie van de kleine hersenen gerelateerd aan een tekort aan het enzym. Het onderzoek laat bovendien het belang zien van een vroege diagnose van dit soort aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen