Coënzym Q10 effectief bij cholesterolverlager

Gelijktijdige suppletie met de actieve vorm van coënzym Q10 (ubiquinol) voorkomt dysfunctie van de mitochondriën onder invloed van een cholesterolverlager. Dit liet Nederlands onderzoek zien.

In de studie kregen gezonde proefpersonen gedurende acht weken dagelijks 40 mg van de cholesetrolverlager simvastatine. Na vier weken werden de deelnemers willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende de laatste vier weken dagelijks 300 mg ubiquinol of een placebo. Met behulp van een non-invasieve magnetische resonantiescan werd na inspanning het functioneren van de mitochondriën bepaald aan de hand van de hersteltijd van de voorraad fosfocreatine in de spieren. Dit is een indicatie voor het functioneren van de oxidatieve fosforylering in de mitochondriën.

Na vier weken gebruik van simvastatine nam de hersteltijd van fosfocreatine significant toe met gemiddeld 15%. In de placebogroep nam deze tijd na acht weken significant toe met gemiddeld 37 seconden (verlenging van 18,5%). Suppletie met ubiquinol kon een langere hersteltijd van de voorraad fosfocreatine in de spieren deels voorkomen; onder invloed van ubiquinol nam de hersteltijd na acht weken beperkt toe met 9%.

Het gebruik van simvastatine leidt bij gezonde proefpersonen tot een subklinische dysfunctie van de mitochondriën. Gelijktijdige suppletie met ubiquinol kan dit gedeeltelijk tegengaan.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+