Coënzym Q10 en pijnboombastextract zinvol bij hartfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Coënzym Q10 in combinatie met pijnboombastextract (Pycnogenol) helpt patiënten met hartfalen.
Aan de studie namen personen deel met een stabiele vorm van hartfalen en een NYHA-classificatie II of III (New York Heart Association classificatie voor hartfalen. Klasse I (geen symptomen bij normale inspanning) tot en met klasse IV (altijd klachten bij inspanning en in rust).
Alle patiënten ondergingen een medicamenteuze behandeling waarvan 75% dagelijks 3 of meer medicamenten innamen. Patiënten die cholesterolverlagers gebruikten konden niet aan de studie deelnemen, omdat statines de activiteit van coënzym Q10 verminderen. De proefpersonen werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De patiënten in de suppletiegroep kregen gedurende 12 weken dagelijks 350 mg coënzym Q10 en 105 mg pijnboombastextract, de anderen kregen een placebo.
In de suppletiegroep verbeterde de ejectiefractie (maat voor de pompfunctie van het hart) significant met 22%. In de controlegroep nam dit slechts met 4% toe. Tevens nam de loopafstand significant met het drievoudige toe in de suppletiegroep terwijl dit in de placebogroep nauwelijks verbeterde. Ook nam oedeemvorming bij de patiënten in de suppletiegroep significant af. Van de 32 patiënten die coënzym Q10 met pijnboombastextract kregen werd bij 9 personen een verbetering van de NYHA-classificatie vastgesteld, in vergelijking met 3 patiënten in de placebogroep.
Van coënzym Q10 was reeds bekend dat het een positief effect heeft bij hartfalen. Nu blijkt dat het in combinatie met het extract een belangrijke aanvulling kan zijn op de bestaande behandeling van hartfalen zonder de nadelige effecten van bijwerkingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen