Coënzym Q10 en training bij chronische hartfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dagelijkse suppletie van coënzym Q10 (CoQ10) kan voor patiënten met chronisch hartfalen raadzaam zijn. Vooral wanneer dit wordt gecombineerd met lichamelijke training, bijvoorbeeld in de sportschool.
Italiaanse onderzoekers voerden een dubbelblinde, placebogecontroleerde crossoverstudie uit met 23 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar met chronisch hartfalen tengevolge van ischemische hartziekte. Ze werden verdeeld in vier groepen: alleen CoQ10, CoQ10 met wekelijks vijf maal training, alleen placebo en placebo met de training. Elke periode duurde vier weken. De CoQ10 werd gegeven in een dosis van tweemaal daags 100 mg.
Bij de CoQ10-gebruikers steeg de concentratie CoQ10 in het plasma van 0,82 naar 3,64 microgram per ml. Het gebruik van CoQ10 resulteerde in een significante verbetering van de vaatverwijdering in de bovenarmslagader, de contractiliteit van de linkerhartkamer en de functionele capaciteit. Door de lichamelijke training steeg de CoQ10-concentratie naar nog hogere waarden. Gebruik van CoQ10 en de training bleken elkaars werking te versterken. De contractiliteit van de linkerhartkamer van de slecht functionerende hartspier verbeterde meer dan door CoQ10 of training afzonderlijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.