Coënzym Q10 gunstig bij hartfalen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met systolisch hartfalen zijn gebaat bij suppletie met coënzym Q10. Dat blijkt uit een studie van Australische wetenschappers.
Systolisch hartfalen duidt op hartfalen als gevolg van het tekortschieten van de pompwerking van de linker hartkamer. Er namen 35 patiënten met middelmatig (NYHA-klasse II) tot ernstig systolisch hartfalen (NYHA-klasse III) aan het onderzoek deel. Ze werden allen met ACE-remmers maar niet met bètablokkers behandeld.
De ene helft van de patiënten werd gedurende 3 maanden dagelijks met 150 mg coënzym Q10 behandeld. De andere helft kreeg gedurende dezelfde periode een placebo. Aan het einde van de suppletieperiode lieten de patiënten die met coënzym Q10 waren gesuppleerd significante verbeteringen zien. Verschillende testen gaven aan dat ze, vergeleken met de placebogroep, tot significant intensiever en langduriger lichamelijke inspanning in staat waren. De ernst van hun hartfalen, uitgedrukt volgens de NYHA-classificering, schoof gemiddeld een halve klasse in gunstige richting op.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen