Coënzym Q10 in oog neemt af met leeftijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Aan de afdeling oogheelkunde van Columbia University Medical Center in New York werd in monsters oogweefsel de concentraties coënzym Q10 bepaald. De monsters waren afkomstig van donoren en werden zorgvuldig behandeld en binnen 48 uur na overlijden met behulp van een stereomicroscoop gescheiden in netvlies en choroidea, aansluitend gevriesdroogd en bewaard bij - 20 graden Celsius.
Een extract in heptaan werd middels HPLC geanalyseerd. Er werd een opvallend verschil in coënzym Q10-concentratie gevonden tussen donoren jonger dan 30 jaar en donoren van 80 jaar: gemiddeld 42 respectievelijk 24 nanomol per gram netvliesweefsel. Voor choroidae waren de concentraties 27 respectievelijk 18 nanomol. Uit de analyseresultaten blijkt een afname van circa 40 % met het ouder worden.
Aangenomen wordt dat vrije radicaalreacties een belangrijke rol spelen bij veroudering en bij degeneratieve aandoeningen. Bijvoorbeeld ook bij oogaandoeningen zoals staar en leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD). Het netvlies is bijzonder kwetsbaar voor vrije radicaalreacties, aangezien het zuurstofverbruik van het netvlies per gram weefsel hoger is dan van welk ander lichaamsweefsel ook. De gevonden afname van de coënzym Q10-concentratie met de leeftijd kan twee gevolgen hebben. Ten eerste een afname van de antixoidantcapaciteit. Ten tweede afname van de ATP-synthese in het netvlies en daarmee geassocieerd progressie van LMD.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen