Coënzym Q10, niacine en riboflavine gunstig bij borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat suppletie met coënzym Q10, niacine (vitamine B3)en riboflavine (vitamine B2) de prognose van borstkankerpatiënten en de effectiviteit van de behandeling met tamoxifen verbetert. Dit werd geconcludeerd op basis van het dalende effect op de cytokininespiegels. Zelfs de kans op uitzaaiingen en terugkeer van de ziekte wordt hierdoor mogelijk kleiner.
Aan het onderzoek namen 84 vrouwen met borstkanker deel. De medicatie bestond uit tweemaal daags 10 mg tamoxifen. De suppletie bestond uit eenmaal daags 100 mg coënzym Q10, 10 mg riboflavine en 50 mg niacine.
Onbehandelde patiënten toonden verhoogde concentraties cytokininen in het bloed. Significante dalingen van deze concentraties werden behaald in de groep patiënten die langer dan een jaar was behandeld met tamoxifen. Er werden al na 45 dagen significante dalingen bereikt in de groep vrouwen die naast de behandeling met tamoxifen werd gesuppleerd met coënzym Q10, riboflavine en niacine. Het ging hierbij om dalingen van interleukine (IL)-1 bèta, IL-6, IL-8, TNF-alfa en de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF). Ook in de groep waarbij een 90-daagse suppletie werd gecombineerd met tamoxifen werden significante dalingen in de concentraties van deze stoffen gezien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen