Coënzym Q10-tekort bij myopathie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Personen met een aandoening aan de mitochondriën waarbij zich myopathie ontwikkelt, hebben mogelijk baat bij coënzym Q10-suppletie.
Een tekort aan coënzym Q10 kan voorkomen bij zowel een mutatie van genen die coderen voor de synthese van het enzym als bij een mutatie van het mitochondriaal DNA. In deze studie werd de coënzym Q10-concentratie in de spieren bepaald bij 76 personen die leden aan myopathie, een spieraandoening die zich onder andere kan uiten door spierzwakte.
Bij 28 personen werd een te lage coënzym Q10-concentratie vastgesteld. Hiervan hadden 9 personen een tekort als gevolg van een mutatie van het mitochondriaal DNA.
De onderzoekers geven aan dat personen met een mitochondriale aandoening in de toekomst mogelijk behandeld kunnen worden met coënzym Q10 om klachten als gevolg van myopathie te verlichten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen