Coënzym Q10 verlaagt oxidatieve stress en ontsteking bij overgewicht

Muizen met overgewicht werden op een voeding met een hoog vetgehalte en 21% fructose in het drinkwater gezet gedurende een periode van 8 weken. Deze voeding bevorderde vrijeradicaalreacties en ontsteking in de lever. Aan het eind van de periode van 8 weken werd overgeschakeld op een gestandaardiseerd type basisvoer en werd begonnen met de toediening van coënzym Q10.
Gevonden werd dat vrijeradicaalreacties en ontsteking in de lever significant verminderden, overigens zonder invloed op de toestand van overgewicht. Een opmerkelijke bevinding in deze muizenstudie was dat de muizen op de hoog-vet-en-fructose-voeding minder vorming van lipidenperoxiden hadden in lever, spierweefsel en depotvet vergeleken met muizen op een controlevoeding. De verklaring hiervoor moet volgens de onderzoekers gelegen zijn in het hogere vitamine E-gehalte in de obesitasvoeding ten opzichte van de controlevoeding.
Als conclusie geven de auteurs dat coënzym Q10 klaarblijkelijk oxidatieve stress in de lever verlaagt. Dit effect is verbonden met verminderde genenexpressie, onafhankelijk van de modulering van lipidenperoxidatie als het meest relevant geachte effect.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+