Coënzym Q10 zinvol bij hartaandoening

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met minimaal 150 mg coënzym Q10 vermindert oxidatieve stress en stimuleert de activiteit van antioxidatieve enzymen bij personen met een coronaire hartziekte.

Voor de studie werden 51 patiënten geselecteerd waarbij na catheterisatie bleek dat een van de arteriën voor minimaal 50% was dichtgeslibd. Ze werden willekeurig verdeeld in een placebogroep of in een van beide suppletiegroepen. De personen in de suppletiegroepen kregen gedurende 12 weken dagelijks 60 mg of 150 mg coënzym Q10. Maandelijks werd het bloed onderzocht van de patiënten.

Uiteindelijk voltooiden 43 patiënten de studie. De coënzym Q10-concentratie nam significant toe met de dagdosis van 150 mg. Deze patiënten hadden al na een maand een significante verlaging van de concentratie malondialdehyde (MDA), een indicator voor oxidatieve stress. Na 2 maanden was in deze groep de MDA-concentratie significant lager dan in de placebogroep en na 3 maanden was de activiteit van de antioxidatieve enzymen SOD en katalase significant hoger in vergelijking met de placebogroep. De coënzym Q10-concentratie bleek significant gerelateerd aan de concentratie van MDA, SOD en katalase. De activiteit van de antioxidatieve enzymen bleek gerelateerd aan de ratio's Q10/totaal cholesterol en Q10/LDL-cholesterol.

De coënzym Q10-concentratie blijkt van invloed op de mate van oxidatieve stress en op antioxidatieve enzymen bij personen met een coronaire aandoening. Dagelijkse suppletie met minimaal 150 mg coënzym Q10 versterkt de antioxidatieve capaciteit bij deze patiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen