Cognitie verbetert met glutenvrij dieet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij personen met coeliakie verbetert de cognitie en vermindert zogeheten ‘brain fog’ (onvermogen om helder te denken) onder invloed van een glutenvrij voedingspatroon.

Er namen acht vrouwen en drie mannen aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van dertig jaar en waren recent gediagnosticeerd met coeliakie. Ze kregen een glutenvrij dieet en werden gedurende een jaar gevolgd. Voor aanvang van het dieet, na 12 en 52 weken werden verschillende cognitieve testen gedaan. Ook werden biopten genomen van de dunne darm. De uitslagen van de cognitieve testen werden vergeleken met de uitkomsten van de biopten en de concentratie van antistoffen tegen Tissue Transglutaminase (anti-TTG).

Alle patiënten volgden strikt het glutenvrije voedingspatroon. Onder invloed van het dieet nam de concentratie van anti-TTG significant af van gemiddeld 58 U/ml aan het begin van de studie naar 17 U/ml na 52 weken. Ook werd er een significante verbetering gezien van de zogenaamde Marsh-gradatie waarmee de schade aan de darmvlokken wordt geclassificeerd. Er werd een significante verbetering gezien van de scores van vier cognitieve testen. Het betrof een verbetering van de spraakvloeiendheid, de motoriek en aandacht die correleerden met een afname van de Marsh-gradatie en anti-TTG.

Bij personen met coeliakie leidt het volgen van een glutenvrij dieet tot genezing van de darmvlokken wat gepaard gaat met een betere cognitie, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen