Colorectale kanker en glucosetolerantie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzocht werd het verband tussen enerzijds stofwisselingsfactoren en anderzijds colorectale kanker. Die factoren waren HDL-cholesterol, triglyceriden, HbA(1c), alsook diabetesmedicatie en de BMI.
In deze case-controlstudie werden 173 kankergevallen vergeleken met 346 personen in de controlegroep zonder kanker. Bij vergelijking van de 25%-groep met de hoogste waarden versus de 25%-groep met de laagste waarden, bleek wat betreft de HbA(1c), een maat voor de gemiddelde bloedsuikerwaarde over de afgelopen twee maanden, een klein verhoogd risico van colorectale kanker. Personen met een BMI ≥ 30 kg/m2 hadden een significant hogere kans op colorectale kanker dan de groep met een BMI <25 kg/m2. Personen die medicijnen kregen tegen diabetes hadden bijna een tweeënhalf grotere kans op colorectale kanker. Bij vergelijking van de kwart personen met de hoogste met de kwart laagste groep vonden de onderzoekers geen relatie met insuline-, cholesterol en triglyceridenwaarden.
De onderzoekers concludeerden dat een verstoring van de controle van de insuline-en glucosespiegels mogelijk gerelateerd is aan het ontstaan van colorectale kanker. Mogelijk dat de factoren HbA(1c), BMI en medicatie een maat zijn voor ouderdomsdiabetes en betere indicatoren zijn voor hyperinsulinemie en hyperglycemie, en daarmee een chronisch verstoorde suikerhuishouding, dan de andere gemeten markers, die slechts een tijdsopname zijn en ook nog eens gemeten is in een niet-vastende populatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.