Combi glucosamine en chondroïtine voorkeur

Gebruik van glucosamine in combinatie met chondroïtine leidt tot een beter behoud van de gewrichtsspleet die gevuld is met een smerende vloeistof (synovia).

Aan de studie namen 605 personen in de leeftijd van 45 tot 75 jaar deel. Ze hadden chronische kniepijn en hun gewrichtsspleet was reeds versmald, maar bedroeg nog meer dan 2 mm. De deelnemers werden willekeurig in groepen verdeeld. Ze kregen gedurende twee jaar dagelijks 945 mg glucosamine (als sulfaat), 800 mg chondroïtinesulfaat, beide supplementen of een placebo. Na twee jaar werd opnieuw de doorsnee van de gewrichtsspleet gemeten. Tevens werden pijnklachten geregistreerd.

Suppletie met glucosamine in combinatie met chondroïtine leidde tot een significant beter behoud van de gewrichtsspleet in vergelijking met de placebo. Afzonderlijke suppletie had geen effect op de gewrichtsspleet. Er was geen verschil waarneembaar in pijnklachten tussen de vier afzonderlijke groepen.

De combinatie van glucosamine en chondroïtine heeft een gunstig effect op het behoud van het kniegewricht, maar leidt niet tot vermindering van pijnklachten. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login