Combinatietherapie goed bij colorectale kanker

Bij patiënten met endeldarmkanker waarbij de uitzaaiingen in de lever lter operatief werden verwijderd, bleek een chemotherapie gecombineerd met folinezuur effectief en werd goed door de patiënt verdragen. De chemotherapie bestond uit een hoge dosis 5-fluorouracil (5-FU) en oxaliplatine (L-OHP).
Aan de Duitse studie deden twintig patiënten mee met uitzaaiingen naar de lever als gevolg van colorectale kanker. De patiënten kregen twee keer per week gedurende twee uur een L-OHP-infuus en een folinezuur per infuus. Dit werd gecombineerd door één keer per week een 24-uurs infuus met 5-FU. Een zes-wekenbehandeling werd gevolgd door twee weken rust. Als na twee cycli de behandeling aansloeg, werd nog een derde infuuscyclus gegeven. Daarna werd geprobeerd de leveruitzaaiingen operatief te verwijderen. De patiënten werden nog twee jaar gevolgd.
Het bleek dat na de combinatietherapie 10% van de patiënten volledig was genezen en 90% gedeeltelijk. Bij 30% van de patiënten werd diarree geconstateerd als belangrijkste bijwerking, terwijl 15% moest overgeven. In 80% van de gevallen konden de uitzaaiingen volledig worden verwijderd. De helft van de patiënten die een operatie hadden ondergaan, had milde complicaties meestal door slechte wondgenezing. Niemand overleed aan de gevolgen van de operatie.
Na 12 tot 38 maanden ontwikkelden 38% van de patiënten die een operatie hadden ondergaan uitzaaiingen. Bij één patiënt was de tumor weer teruggekomen. Na twee jaar bleek 52% van de patiënten nog in leven zonder een ziekte te hebben opgelopen. Bovendien had 80% van de patiënten na twee jaar geen kanker meer.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+