COPD’er gebaat met vitamine D

Vitamine D-suppletie verbetert de inspanningstolerantie en spierkracht van COPD-patiënten die deelnemen aan een revalidatieprogramma.
De studie werd uitgevoerd door de Universiteit van Leuven in België en werd door Miek Hornikx gepresenteerd op het congres van de American Thoracic Society in Denver. Aan de studie namen 50 patiënten met COPD deel die regelmatig een exacerbatie hadden. De patiënten volgden een driemaandelijks revalidatieprogramma en werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De patiënten in de suppletiegroep kregen maandelijks 100.000 IE vitamine D, de anderen kregen een placebo. Voor en na het revalidatietraject werd de spierkracht in de ledematen en van de ademhalingsspieren gemeten. Tevens werd de inspanningstolerantie en vitamine D-spiegel bepaald. De deelnemers werd gevraagd een vragenlijst met betrekking tot de kwaliteit van leven in te vullen.
Bij de patiënten in de suppletiegroep werd een significante toename van de spierkracht en inspanningstolerantie gemeten in vergelijking met de patiënten in de placebogroep. Ondanks dit scoorden de patiënten in de suppletiegroep niet beter op de vragenlijst ‘kwaliteit van leven’. Mogelijk komt dit door het relatief kleine aantal deelnemers of door de relatief korte studieduur. De resultaten laten zien dat een revalidatieprogramma meer effect heeft wanneer de COPD-patiënten ook vitamine D-suppletie krijgen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login