COPD-patiënten gebaat bij N-Acetylcysteïne

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de antioxidant N-acetylcysteïne (NAC) verbetert de longfunctie van personen met COPD en vermindert exacerbaties, ofwel kortdurende periodes van toegenomen klachten.

In de één jaar durende Chinese studie werden 120 COPD-patiënten geselecteerd met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. De helft van de patienten kreeg tweemaal per dag 600 mg NAC, de andere helft kreeg een placebo. Aan het begin van de studie en viermaandelijks werd de longfunctie gemeten en werd met behulp van vragenlijsten de ernst van de klachten (waaronder benauwdheid) vastgesteld. Tevens werd de loopafstand bepaald die de personen binnen zes minuten konden afleggen.

Na een jaar was er in de NAC-groep een significante verbetering van het geforceerde uitademingsvolume ten opzichte van de placebogroep. In de NAC-groep was het geforceerde uitademingsvolume 50% beter dan in de placebogroep. Ook nam de frequentie van exacerbaties met 44% significant af onder invloed van suppletie met NAC. Suppletie leidde niet tot een afname van klachten of een toename van de loopafstand. Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld.

NAC is een krachtige antioxidant en een precursor van de lichaamseigen antioxidant glutathion. Langdurige suppletie met een hoge dosis NAC heeft een gunstige invloed op de longfunctie van COPD-patiënten en leidt tot een afname van exacerbaties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen