Corona: betere overlevingskans met vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D verhoogt significant de overlevingskans bij een infectie met het SARS-CoV-2 virus. 

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van de Department of Veterans Administration in de Verenigde Staten. Het betrof meer dan 220.000 veteranen die vitamine D3 kregen en bijna 35.000 veteranen die vitamine D2 gesuppleerd kregen. Er werd een vergelijking gemaakt met bijna 408.000 onbehandelde patiënten. Het betrof mannen en vrouwen van verschillende etniciteit. 

Suppletie met een van beide vitamine D-vormen verkleinde significant de kans op een covid-infectie. Onder invloed van vitamine D2-suppletie was het risico op een corona-infectie met 28% significant lager dan wanneer deze vitamine niet gesuppleerd werd. Suppletie met vitamine D3 verminderde het risico op een infectie significant met 20%. De kans om binnen dertig dagen na een besmetting te overlijden was eveneens significant kleiner onder invloed van suppletie. Met vitamine D3-suppletie verminderde het sterfterisico significant met 33% en onder invloed van vitamine D2-suppletie nam de kans op overlijden met 25% significant af. Suppletie had het meeste effect bij veteranen met een vitamine D-tekort (<50 nmol/l) en wanneer gesuppleerd werd met een hoge dosis. Vooral een dosis van 50.000 IE bleek effectief. 

Een vitamine D-tekort wordt al langer in verband gebracht met een verminderde immuunfunctie en een grotere vatbaarheid voor virusinfecties. Deze studie draagt bij aan het bewijs voor vitamine D bij de preventie en behandeling van een corona-infectie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen