Covid 19-studie: calcifediol voorkomt opname IC

Een Spaanse studie liet zien dat een hoge dosis van de vitamine D-metaboliet calcifediol het verloop van Covid-19 significant verlichtte bij patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen.

Vitamine D3 (cholecalciferol) wordt na inname omgezet in het calcifediol (25-hydroxyvitamine-D) dat in deze studie werd toegediend. Calcifediol wordt vervolgens omgezet in de actieve vorm van vitamine D, in het 1,25-hydroxyvitamine-D.

Aan dit onderzoek deden 76 corona-patiënten mee die alle de standaardtherapie kregen volgens het ziekenhuisprotocol. Hiervan kregen 50 patiënten bovendien de eerste dag oraal 0,532 mg calcifediol (equivalent met 0,91 mg vitamine D3 = 68.500 IE vitamine D3) en de derde en zevende dag nog eens 0,266 mg en vervolgens deze dosis per week tot het moment van ontslag of verwijzing naar de intensive care. De overige patiënten ontvingen alleen de standaardtherapie.

Het bleek dat van de met calcifediol behandelde groep slechts één patiënt moest worden verwezen naar de intensive care. Dus 98% kwam daar niet terecht, terwijl in de andere groep 50% (13 van de 26 gevallen) op de intensive care belandden. Calcifediol kan de ernst van Covid-19/corona significant verminderen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+