COX 2-remmers slecht voor hart

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek is gebleken dat gebruik van de COX 2-remmers valdecoxib (Bextra) en het injectiemiddel parecoxib om postoperatieve pijn te behandelen na een bypassoperatie leidt tot verhoging van het risico op cardiovasculaire voorvallen, zoals hartinfarct, hartstilstand, CVA en longembolie.
Aan dit dubbelblind, placebogecontroleerde onderzoek deden 1671 patiënten in drie groepen mee. De eerste groep kreeg gedurende drie dagen intraveneus parecoxib en vervolgens, tot de tiende dag, oraal valdecoxib. De tweede groep kreeg intraveneus een placebo, gevolgd door oraal valdecoxib en de derde groep kreeg louter placebo. Speciaal gekeken werd naar cardiovasculaire gebeurtenissen, nierproblemen, maagdarmzweren en complicaties bij de wondgenezing.
In de beide eerste groepen hadden significant meer patiënten tenminste één gebeurtenis. Dat betrof vooral cardiovasculaire incidenten, zoals een hartinfarct, hartstilstand, beroerte en longembolie.
De onderzoekers concluderen dat de resultaten aanleiding zijn tot een verhoogde bezorgdheid omtrent het gebruik van deze geneesmiddelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.