Cranberry verbetert geheugen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met cranberry (veenbessenpoeder) verbetert bij ouderen het episodisch geheugen. Deze geheugenfunctie heeft betrekking op het herinneren van persoonlijke gebeurtenissen.

Aan het onderzoek namen zestig personen deel in een leeftijd van 50 tot 80 jaar. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers gedurende twaalf weken dagelijks gevriesdroogde veenbessenpoeder. De hoeveelheid kwam overeen met een kopje veenbessen per dag. Voor en na de suppletieperiode werd het geheugen en uitvoerende functies getest, tevens werden bloedmonsters en MRI-scans geanalyseerd.

Bij de proefpersonen in de suppletiegroep werd een significante verbetering gezien van het episodisch geheugen ten opzichte van deelnemers in de placebogroep. Mogelijk is dit een gevolg van een verbeterde doorbloeding van specifieke hersengebieden, zoals de rechter entorinale cortex, de nucleus accumbens en de nucleus caudatus). Dat lieten MRI-beelden zien. Veenbessensuppletie ging bovendien gepaard met een significante afname van het LDL-cholesterolgehalte. Er werd geen significant verschil gezien in de concentraties van BDNF (brain-derived neurotrophic factor) tussen beide groepen. BDNF speelt een cruciale rol bij de celgroei en -proliferatie.

Met het ouder worden gaan cognitieve functies zoals het geheugen achteruit. Suppletie met veenbessenpoeder biedt mogelijk bescherming door het hoge gehalte aan polyfenolen. Cranberries worden al lange tijd ingezet onder andere tegen blaasontsteking.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen